Termenul granit provine din latina si semnifica “granulat” deoarece structura granitului este una granulata.
Granitul este o roca vulcanica care contine quartz (20%) si feldspat. Granitul se extrage in cea mai mare parte din India, Norvegia, Brazilia, Italia, China si Statele Unite ale Americii.
Acesta se formeaza prin racirea magmei care isi face loc la suprafata. In procesul de racire, magma acopera diverse minerale, care, fiind supuse la teperaturi si presiuni foarte mari, fac ca granitul sa fie foarte dur.
Culoarea granitului difera in functie de cantitatea de feldspat si in functie de tipurile mineralelor cu care a intrat in contact.
Datorita rezistentei si apectului unic al acestuia, granitul este utilizat pentru amenajarile interioare si exterioare. Din granit se pot realiza blaturi, pardoseli, scari si pavele. Granitul rezista la temperaturi ridicate ceea ce il face optiunea numar unu pentru utilizarea acestuia in bucatarii.
Pe langa rezistenta la temperaturi, granitul ofera rezistenta si la zgarieturi. Fiind o roca poroasa, granitul este predispus la patare, insa cu o sigilare periodica, acesta capata o rezistenta mai mare la pete.
Granitul, alaturi de marmura, onix si calcar sunt cele mai cunoscute pietre naturale si cele mai cautate datorita calitatilor acestora. Dintre calitatile acestor roci enumeram:
– longevitatea (amenajarile cu granit pot dura zeci si chiar sute de ani fara sa se degradeze);
– unicitatea (fiecare piatra naturala are o structura si un aspect propriu, astfel nu vei gasi doua blocuri de piatra asemanatoare);
– diversitatea culorilor (granitul se regaseste in nuante de albastru, maro, negru, alb, auriu, gri, rosu si verde);
– aplicatii de diverse forme (ca orice piatra naturala, granitul se poate taia in diferite forme, de la blaturi la mese si chiuvete);
Granitul ramane optiunea numarul unu cand vine vorba de amenajari interioare si exterioare datorita longevitatii si aspectului superb.